sobota, 15 sierpnia 2015

Gulasz warzywny z kiełbaskami w sosie meksykańskim

Korzystamy, jak możemy, z wszystkich dobrodziejstw lata. Nie sposób oprzeć się wspaniałym, świeżym i wyjątkowo dobrym warzywom, skomponowanym w wyjątkowe dania. Takim jest niewątpliwie turecki gulasz warzywny. Prawdziwy gulasz turecki składa się z bakłażanów, cukinii, ziemniaków, papryki, cebuli oraz marchewki. Tradycja zakłada smażenie każdego warzywa osobno. Każde warzywo wrzuca się potem do sosu pomidorowego, robionego na bazie przesmażonych pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych. Przeczytałam o nim na blogu Filozofia Smaku, i od razu zapragnęłam zrobić.

Ja zrezygnowałam z typowego gulaszy warzywnego i dodała do dania kiełbaski w sosie meksykańskim i czosnek a wszystko przygotowałam w jednym rondlu.  Mój wybór padł na kiełbaski, ponieważ mają niesamowity smak. Są delikatne i soczyste, pod koniec jedzenia wyraźnie pikantne. Poza tym ich sos meksykański wspaniale zastępuje koncentrat pomidorowy, przy gulaszach, zupach itd. Wówczas danie jest odpowiednio doprawione.



Potrzebne składniki:




Przygotowanie:


Bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na durszlaku na ok 15 min. Cebulę siekamy, ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę, cukinię na plastry, a następnie na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę, smażymy ok 3 min. Następnie dodajemy ziemniaki i marchew, czyli najtwardsze warzywa, smażymy je ok 5 min. Po tym czasie dodajemy osuszone papierowym ręcznikiem kawałki bakłażanów, cukinię, paprykę. Mieszamy, smażymy kolejne 5 min.
Dodajemy kiełbaski w sosie meksykańskim, dusimy pod przykryciem ok 5 min. Doprawiamy do smaku. Podajemy.

Sekret Małgosi:


Bakłażan wciąż jest warzywem mało znanym. Zachęcam, więc do kupowania go. W sklepie trzeba wybierać taki, którego skórka jest błyszcząca, a sam owoc (owoc, jak owoc pomidora, choć oczywiście jest warzywem) jędrny.

Bakłażany są smaczne a poza tym niskokaloryczne. Niestety chłoną tłuszcz jak gąbka, więc trzeba je odpowiednio przyrządzać. Najlepsze jest tu pieczenie w piekarniku czy duszenie. Poza tym, zawsze przed użyciem bakłażana, trzeba go odpowiednio przygotować. Warzywa te mają w sobie gorycz dzięki solaninie, zawartej w miąższu. Dlatego też nie zaleca się jedzenia świeżych bakłażanów, choć, niektóre źródła podają, że właśnie ten, pełen goryczy sok, jest dobrym lekarstwem na anginę u dzieci. Kurację do tej pory stosuje 





Przepis i zdjęcie: Małgorzata Żuczek, blog „W garze mieszane"

Makaron z warzywami, kurczakiem i pieczarkami marynowanymi Łabimex

Mamy pełnię lata. To najwspanialszy czas dla smakoszy. Wszędzie dojrzewają owoce i warzywa. Nie sposób nie skorzystać z tych dobrodziejstw.

Proponujemy, więc wykorzystać młodą cukinię, cebulę prosto z grządki, pomidorki koktajlowe oraz chudą pierś z kurczaka. Mieszankę tę wzbogacimy delikatnymi pieczarkami marynowanymi Łabimex. Wszystko podamy z ulubionym makaronem i mnóstwem ziół, które zdecydowanie polecamy. To dzięki nim, w głównej mierze, powstają letnie, niepowtarzalne smaki, które zachwycają każdego.

Rada Małgosi:


Zioła w kuchni to podstawa. Wiecie, że prawie w ogóle nie używam w kuchni soli? To dzięki stosowaniu najróżniejszych ziół. Przynoszę je z zieleniaka, niektóre rosną na moim parapecie czy balkonie. O wszystkie dbam i staram się, żeby były prosto z krzaczka. Jedynie zimą stosuję susze, marynaty, oleje ziołowe, które sama przygotowuję.



Potrzebujemy



Przygotowanie:

Makaron gotujemy al’ dente. Pierś z kurczaka kroimy w paski, podsmażamy delikatnie na oliwie z oliwek. Cukinię kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Wszystko wkładamy na patelnię z mięsem, smażymy ok 10 min. Następnie dodajemy łyżkę musztardy i pomidorki pokrojone na ćwiartki i całość jeszcze chwilę dusimy.

Na koniec dodajemy makaron i siekane zioła. Mieszamy.


Rada Małgosi:


Jakie zioła podajemy do dania z kurczakiem?

Najlepsze zioła do drobiu to: bazylia, cząber, czosnek, estragon, kolendra, koperek, liść lau­rowy, majeranek, oregano, pieprz, rozmaryn, tymianek i ziele angielskie. Kurę przed gotowaniem czy pieczeniem najlepiej natrzeć bazylią i rozmarynem to polepszy jej smak i zapach. Kolendry dodaję do pasztetów drobiowych. Do pieczonego lub smażonego kurczaka pasuje także oregano, majeranek, tymianek, szafran a nawet szałwia.


Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się ze mną efektami.
Czekam.


Przepis i zdjęcie: Małgorzata Żuczek, blog „W garze mieszane"