Lato. Zaczął się sezon na świeże warzywa. Nie wszystkie,
niestety. Bakłażany wciąż są sprowadzane, choć można wyszukać, na sklepowych
półkach, bakłażany z upraw pod osłonami. Warto je wykorzystać do
jednogarnkowego dania, choć zastosowań mają mnóstwo.
Produkty:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 1/2 słoika pieczarek naturalnych krojonych
- 200 g mozzarelli
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- Oregano, bazylia
- słoiczek przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1l wody lub wywaru warzywnego
- ok 200 g makarony
Przygotowanie:
Bakłażana przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek. Wnętrze
bakłażanów solimy i odstawiamy na 20 min, żeby warzywo nie było gorzkie.
Siekamy cebulę, kroimy paprykę i pomidory, czosnek
przeciskamy przez praskę. Miąższ bakłażanów kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy
na łyżce oliwy, aż się zeszkli. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i papryką i
dodajemy do cebuli. Mieszkamy, dodajemy czosnek, ostrą paprykę oraz przecier
pomidorowy, a na końcu środek z bakłażana i pieczarki. Wszystko smażymy ok 10-15 min.
Wydrążony bakłażan opłukujemy wodą. Przygotowany farsz
kładziemy do bakłażana, którego układamy w brytfance. Wszystko zalewamy wodą
lub wywarem warzywny, między bakłażany wsypujemy makaron. Naczynie nakrywamy
folią aluminiową.
Wszystko pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok.
30 min. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię, dodajemy kawałki mozzarelli
i dopiekamy jeszcze przez 5-10 min. Przed podaniem danie posypujemy świeżymi
ziołami.
Rada Małgosi
Na rynku istnieją, podobno,
bakłażany bez gorzkiego smaku. Prawdę mówiąc, ja na takie nie trafiłam. Polecam,
więc warzywo przekroić, posolić, odstawić na 20 min. Po tym czasie, na
warzywie, zobaczymy ciemne, brązowe krople. To sak z goryczą. Spłukanie uwolni
bakłażana od nielubianego posmaku.