Poznajcie ją bliżej :Szynka w sosie pieczeniowym
Rada
Małgosi:
Świeże
zioła wzbogacą smak i aromat każdej potrawy. Jeśli nie macie czasu na hodowanie
własnych w doniczkach, zadbajcie wiosną i latem o zamrożenie listków w
niewielkich porcjach, dodanie ich do buteleczek z octem lub oliwą – wrócimy do
tego tematu jeszcze w sezonie!
Potrzebujemy:
- słoik szynki w sosie pieczeniowym
Łabimex
- 2 pomidory
- papryka średniej wielkości
- po łyżce posiekanego szczypiorku, tymianku,
szałwii, rozmarynu i lubczyku
- pęczek świeżej kolendry
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, i kroimy w
ćwiartki. Paprykę opalamy nad ogniem, studzimy. Wkładamy do papierowej torebki
i zamykamy na ok 5 min, ściągamy skórkę, kroimy w kostkę.
Zioła siekamy, niezbyt drobno. Zawartość gotowego
dania Szynka Łabimex wkładamy do garnka, dodajemy pozostałe produkty i całość
na małym ogniu, delikatnie, podgrzewamy.
Szynkę Łabimex podajemy z pieczonymi ziemniakami w ziołach.
Szynkę Łabimex podajemy z pieczonymi ziemniakami w ziołach.
Mój sekret:
Jak łatwo i szybko obrać pomidory i
paprykę ze skórki? Pomidory myjemy, nacinamy na krzyż przy szypułce, zalewamy
wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Skórka pęka i z łatwością sama zaczyna
odchodzić.
Paprykę opalamy nad gazem na widelcu lub
podpiekamy w piekarniku, aż skórka miejscami zrobi się czarna. Nieco
przestudzoną, zamykamy w papierowej torebce na kilka minut. Potem łatwo
ściągniemy skórkę.
Gotujemy ziemniaki w
ziołach:
- 0,5 kg
ziemniaków
- po łyżce
siekanych ziół (szczypiorku, kolendry, tymianku)
- 5
posiekanych liści szałwii
- ząbek
czosnku
- łyżka masła
klarowanego (można kupić w supermarketach) lub oliwy
Rada Małgosi:
Klarowane masło nadaje potrawom
doskonały smak, a ponieważ dobrze znosi wysokie temperatury (w przeciwieństwie
do masła świeżego), nic nam się nie przypali. Można je kupić w wielu supermarketach
albo zrobić w domu. Wystarczy na bardzo małym ogniu topić masło. Gdy wytrąci
się z niego biała piana – białko i woda, zdjąć delikatnie wszystko tak, żeby
pozostał intensywnie żółty, płynny tłuszcz. Gotowe masło klarowane można
przechowywać w lodówce bardzo długo.
Umyte ziemniaki podgotowujemy w łupinach, obieramy. Przecinamy
każdy ziemniak na pół i podsmażamy na maśle klarowanym, gdy się zrumienią,
dodajemy dużą garść posiekanych ziół oraz rozgnieciony ząbek czosnku.
Zawartość patelni dokładnie mieszamy i natychmiast
podajemy – jako dodatek do gorącej szynki Łabimex.
Mój odświętny, pożywny, pachnący na cały dom obiad
powstał w pół godziny!
KOLENDRA
To mało w Polsce znane i chyba niezbyt lubiane zioło
(a szkoda!) jest jedną z najstarszych znanych roślin. Wzmianki o kolendrze
pojawiają się już na egipskich papirusach, w Starym Testamencie czy
sanskryckich pismach indyjskich. Znana była jako roślina lecznicza. Pomagała na
wszelkie dolegliwości: od skaleczeń przez rozmaite bóle, po choroby umysłowe. W
starożytnych kuchniach zastępowała pieprz. Jej specyficzny aromat ma swoich
zwolenników, jest niezastąpiona np. jako dodatek do zupy dyniowej lub dań
kuchni hinduskiej i chińskiej.
Przepis i zdjęcie: Małgorzata Żuczek, blog „W garze mieszane”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz