poniedziałek, 1 grudnia 2014

Gulasz pod pierzynką z bułek

Ludzie coraz więcej pracują. Pęd za pieniądzem i chęć zjedzenia po pracy domowego obiadu nie raz wymaga wyjścia do restauracji lub kombinowania czegokolwiek z tego co się ma. Nie raz warto więc sięgnąć po sprawdzone, dobre i domowe dania.
W niedzielę na przykład, gdy chcemy mieć jedyny dzień wolny w tygodniu, tylko dla siebie lepiej zjeść coś szybkiego, ale dobrego a potem szaleć w parku, w lesie, czy po prostu posiedzieć sobie razem, niż godzinami pracować w kuchni. Tą czynność zostawimy na zimę, gdy mróz zamknie nas w mieszkaniu :)
Dlatego dziś namawiamy do spróbowania gulaszu. 

Kiedyś oglądałam w tv, jak Nigel Slater, w swoim programie, pokazywał danie mięsne, gęste, zapewne aromatyczne i powalające na kolana, które nakryte było małymi bułeczkami, piekącymi się równocześnie z gotującym się daniem. Bułki były później nasiąknięte sosem, pulchne, dobrze wyrośnięte. 

Postanowiłam więc wykombinować coś na wzór i podobieństwo i oto powstał Gulasz pod pierzynką z bułek.



  • 2 słoiki gulaszu wieprzowego łabimex
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki ciepłej wody
  • 30 g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
Gulasz wylewamy na blachę czy do innego naczynia żaroodpornego. 

Do szklanki wkruszamy drożdże, mieszamy je z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i dosypujemy łyżkę mąki. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy do urośnięcia.
W międzyczasie, do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy ciepłą wodę i zaczyn, gdy przynajmniej podwoi objętość. Wszystko dokładnie mieszamy wyrabiając gładkie ciasto - mi się nieco klei do dłoni bo jest wilgotniejsze niż np na pizzę.
Ciasto dzielimy na około 8 części. Z każdej kulamy małe bułki, które wkładamy na gulasz, pozostawiając odpowiednie odległości. Przykrywamy wszystko ściereczką, pozwalamy bułkom nieco wyrosnąć. 
W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 200 st C.

Danie wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 30 min.




Danie wcale nie skomplikowane. Bardzo sycące. Nadaje się do zapakowania na wyjazd.




Do przygotowania dania użyłyśmy Gulaszu wieprzowego Łabimex. 



Gulasz z mięsa wieprzowego w smacznym sosie z pomidorów ,cebuli i marchewki doprawiony naturalnymi przyprawami aromatyczno-smakowymi, doskonały zarówno z ziemniakami lub kaszą jak i świeżym pieczywem z dodatkiem bukietu sałatek naszej firmy - bałkańską, obiadową lub warzywną z pieczarkami. Smacznego !!!



Podawany szczególnie pod "naszą pierzynką" jest delikatny, aromatyczny, przyjemnie połączony ze spodem bułeczek, miło wsiąkając w nie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz