Ludzie coraz więcej pracują. Pęd za pieniądzem i chęć zjedzenia po pracy domowego obiadu nie raz wymaga wyjścia do restauracji lub kombinowania czegokolwiek z tego co się ma. Nie raz warto więc sięgnąć po sprawdzone, dobre i domowe dania.
W niedzielę na przykład, gdy chcemy mieć jedyny dzień wolny w tygodniu, tylko dla siebie lepiej zjeść coś szybkiego, ale dobrego a potem szaleć w parku, w lesie, czy po prostu posiedzieć sobie razem, niż godzinami pracować w kuchni. Tą czynność zostawimy na zimę, gdy mróz zamknie nas w mieszkaniu :)
Dlatego dziś namawiamy do spróbowania gulaszu.
Kiedyś oglądałam w tv, jak Nigel Slater, w swoim programie, pokazywał danie mięsne, gęste, zapewne aromatyczne i powalające na kolana, które nakryte było małymi bułeczkami, piekącymi się równocześnie z gotującym się daniem. Bułki były później nasiąknięte sosem, pulchne, dobrze wyrośnięte.
Postanowiłam więc wykombinować coś na wzór i podobieństwo i oto powstał Gulasz pod pierzynką z bułek.
- 2 słoiki gulaszu wieprzowego łabimex
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanki ciepłej wody
- 30 g drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- 1,5 łyżeczki soli
Gulasz wylewamy na blachę czy do innego naczynia żaroodpornego.
Do szklanki wkruszamy drożdże, mieszamy je z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i dosypujemy łyżkę mąki. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy do urośnięcia.
W międzyczasie, do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy ciepłą wodę i zaczyn, gdy przynajmniej podwoi objętość. Wszystko dokładnie mieszamy wyrabiając gładkie ciasto - mi się nieco klei do dłoni bo jest wilgotniejsze niż np na pizzę.
Ciasto dzielimy na około 8 części. Z każdej kulamy małe bułki, które wkładamy na gulasz, pozostawiając odpowiednie odległości. Przykrywamy wszystko ściereczką, pozwalamy bułkom nieco wyrosnąć.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 200 st C.
Danie wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 30 min.
Danie wcale nie skomplikowane. Bardzo sycące. Nadaje się do zapakowania na wyjazd.

Gulasz z mięsa wieprzowego w smacznym sosie z pomidorów ,cebuli i marchewki doprawiony naturalnymi przyprawami aromatyczno-smakowymi, doskonały zarówno z ziemniakami lub kaszą jak i świeżym pieczywem z dodatkiem bukietu sałatek naszej firmy - bałkańską, obiadową lub warzywną z pieczarkami. Smacznego !!!
Podawany szczególnie pod "naszą pierzynką" jest delikatny, aromatyczny, przyjemnie połączony ze spodem bułeczek, miło wsiąkając w nie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz