wtorek, 2 grudnia 2014

Tartaletki z kiełbaskami

Tartaletki uwielbiamy. Tartaletki są poręczne, dobre na przyjęcia czy inne okazje gdzie zależy nam na podaniu czegoś prostego a wyjątkowego. Tartaletki zmieszczą reż wszystko co do nich sobie wymyślimy, zawsze smakują. Tartaletki są też wspaniałe wtedy, gdy z kuchni "wychodzi" parę rzeczy. Ciasto maślane, kruche, rozpływa się w ustach a środek aksamitnie dopełnia całości. Nasz farsz składał się z sera koziego, delikatnego i pysznego, tartej mozzarelli, równie niebiańskiej oraz kurek i pieczarek naszej firmy Łabimex. Do tego z balkonu urwałyśmy świeże zioła - pietruszkę, koperek i bazylie miniaturową a całość dopełniłyśmy kiełbaskami Łabimex.
Wszystko wyszło nie tylko pyszne ale fantastycznie piękne. 


Tartaletki

półtora szklanki mąki

pół łyżeczki sól

100 g mocno zimnego masła

około 5 łyżek zimnej wody

Wszystkie składniki siekamy i szybko zagniatamy. Gotowe, elastyczne ciasto, wsadzamy w folii do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wykrawamy, nieco większe od foremek, okręgi. Wkładamy je do foremek i dociskamy delikatnie do ścianek. Dno nakłuwamy widelcem a wszystko przykrywamy zmiętym papierem do pieczenia, obciążonym np fasolą czy grochem.Podpiekamy w 180 stC około 30 min - aż zezłocą się.


Farsz

2 szklanki kurek
1 łyżka oliwy
2 cebule
2 łyżki masła
garść posiekanych ziół
4 łyżki mozzarelli
110 g sera koziego 
1 jajko
pół szklanki śmietanki kremówki
sól
pieprz

Kurki oczyszczamy i podsmażamy na odrobinie oliwy. Gdy grzyby zaczną mięknąć dodajemy masło i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wszystko odstawiamy do przestygnięcia.Gdy grzyby ostygną dodajemy do nich zioła, mozzarellę, ser kozi i jajko połączone z kremówką. Wszystko mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem.Farsz przekładamy do podpieczonych podkładów,na niego kładziemy po dwie kiełbaski i pieczemy dalsze 20 minut.





Skorzystałyśmy z kiełbasek firmy Łabimex.

KIEŁBASKI W SOSIE MEKSYKAŃSKIM 

Nowa linia dań gotowych pod marką ŁABIŃSKI to wyjście naprzeciw Państwa oczekiwaniom. Są to pyszne dania dla tych wszystkich, którzy cały czas wracają myślami do dawnych, tradycyjnych smaków domowego obiadu.

Wizytówką naszych nowych dań są duże kawałki polskiego mięsa, aromatyczne sosy oraz naturalne przyprawy. Różnorodne i unikalne produkty z pewnością zadowolą każdego.
Dla nas jest to bardzo delikatny produkt - mimo "meksykańskich" korzeni. Kiełbaski rozpływają się w ustach i dopełniają smakiem delikatniejsze, bezmięsne potrawy. Stały się odpowiednim produktem do naszego dzisiejszego dania.






Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz