Korzystamy, jak możemy, z wszystkich dobrodziejstw lata. Nie
sposób oprzeć się wspaniałym, świeżym i wyjątkowo dobrym warzywom,
skomponowanym w wyjątkowe dania. Takim jest niewątpliwie turecki gulasz
warzywny. Prawdziwy gulasz turecki składa się z bakłażanów, cukinii,
ziemniaków, papryki, cebuli oraz marchewki. Tradycja zakłada smażenie każdego
warzywa osobno. Każde warzywo wrzuca się potem do sosu pomidorowego, robionego
na bazie przesmażonych pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych. Przeczytałam o
nim na blogu Filozofia Smaku, i od razu zapragnęłam zrobić.
Ja zrezygnowałam z typowego gulaszy warzywnego i dodała do
dania kiełbaski w sosie meksykańskim i czosnek a wszystko przygotowałam w
jednym rondlu. Mój wybór padł na kiełbaski,
ponieważ mają niesamowity smak. Są delikatne i soczyste, pod koniec jedzenia
wyraźnie pikantne. Poza tym ich sos meksykański wspaniale zastępuje koncentrat
pomidorowy, przy gulaszach, zupach itd. Wówczas danie jest odpowiednio
doprawione.
Potrzebne składniki:
- Cebula
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- Bakłażan
- Zielona papryka
- Cukinia – ok 600 g
- 3 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- Oliwa do smażenia
- Natka pietruszki do posypania
- Słoiczek kiełbasek w sosie meksykańskim
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na durszlaku
na ok 15 min. Cebulę siekamy, ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę, cukinię na
plastry, a następnie na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę, smażymy
ok 3 min. Następnie dodajemy ziemniaki i marchew, czyli najtwardsze warzywa,
smażymy je ok 5 min. Po tym czasie dodajemy osuszone papierowym ręcznikiem
kawałki bakłażanów, cukinię, paprykę. Mieszamy, smażymy kolejne 5 min.
Dodajemy kiełbaski w sosie meksykańskim, dusimy pod
przykryciem ok 5 min. Doprawiamy do smaku. Podajemy.
Sekret Małgosi:
Bakłażan wciąż jest warzywem mało znanym. Zachęcam,
więc do kupowania go. W sklepie trzeba wybierać taki, którego skórka jest
błyszcząca, a sam owoc (owoc, jak owoc pomidora, choć oczywiście jest warzywem)
jędrny.
Bakłażany są smaczne a poza tym niskokaloryczne.
Niestety chłoną tłuszcz jak gąbka, więc trzeba je odpowiednio przyrządzać. Najlepsze
jest tu pieczenie w piekarniku czy duszenie. Poza tym, zawsze przed użyciem
bakłażana, trzeba go odpowiednio przygotować. Warzywa te mają w sobie gorycz
dzięki solaninie, zawartej w miąższu. Dlatego też nie zaleca się jedzenia świeżych
bakłażanów, choć, niektóre źródła podają, że właśnie ten, pełen goryczy sok,
jest dobrym lekarstwem na anginę u dzieci. Kurację do tej pory stosuje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz