sobota, 15 sierpnia 2015

Makaron z warzywami, kurczakiem i pieczarkami marynowanymi Łabimex

Mamy pełnię lata. To najwspanialszy czas dla smakoszy. Wszędzie dojrzewają owoce i warzywa. Nie sposób nie skorzystać z tych dobrodziejstw.

Proponujemy, więc wykorzystać młodą cukinię, cebulę prosto z grządki, pomidorki koktajlowe oraz chudą pierś z kurczaka. Mieszankę tę wzbogacimy delikatnymi pieczarkami marynowanymi Łabimex. Wszystko podamy z ulubionym makaronem i mnóstwem ziół, które zdecydowanie polecamy. To dzięki nim, w głównej mierze, powstają letnie, niepowtarzalne smaki, które zachwycają każdego.

Rada Małgosi:


Zioła w kuchni to podstawa. Wiecie, że prawie w ogóle nie używam w kuchni soli? To dzięki stosowaniu najróżniejszych ziół. Przynoszę je z zieleniaka, niektóre rosną na moim parapecie czy balkonie. O wszystkie dbam i staram się, żeby były prosto z krzaczka. Jedynie zimą stosuję susze, marynaty, oleje ziołowe, które sama przygotowuję.



Potrzebujemy



Przygotowanie:

Makaron gotujemy al’ dente. Pierś z kurczaka kroimy w paski, podsmażamy delikatnie na oliwie z oliwek. Cukinię kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Wszystko wkładamy na patelnię z mięsem, smażymy ok 10 min. Następnie dodajemy łyżkę musztardy i pomidorki pokrojone na ćwiartki i całość jeszcze chwilę dusimy.

Na koniec dodajemy makaron i siekane zioła. Mieszamy.


Rada Małgosi:


Jakie zioła podajemy do dania z kurczakiem?

Najlepsze zioła do drobiu to: bazylia, cząber, czosnek, estragon, kolendra, koperek, liść lau­rowy, majeranek, oregano, pieprz, rozmaryn, tymianek i ziele angielskie. Kurę przed gotowaniem czy pieczeniem najlepiej natrzeć bazylią i rozmarynem to polepszy jej smak i zapach. Kolendry dodaję do pasztetów drobiowych. Do pieczonego lub smażonego kurczaka pasuje także oregano, majeranek, tymianek, szafran a nawet szałwia.


Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się ze mną efektami.
Czekam.


Przepis i zdjęcie: Małgorzata Żuczek, blog „W garze mieszane"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz