wtorek, 10 lutego 2015

Gołąbki w gulaszu wołowym w sosie węgierskim Łabimex




Gołąbki znane są każdemu. Zazwyczaj jest to mięso mielone z ryżem, owinięte liściem białej kapusty, zalane sosem pomidorowym. Ja lubię też ich wariacje. Gołąbki przygotowuję w kapuście włoskiej, dużych liściach boćwiny czy winogron. Jako nadzienie stosuję przeróżne kasze, nie raz makaron orzo. Dodaję grzyby leśne, pieczarki, warzywa. Naprawdę, możliwości przygotowania gołąbków jest dużo.

Dziś zaproponuję gołąbki w kapuście włoskiej, z gulaszem wołowym w sosie węgierskim Łabimex. Gulasz dodałam dla wzbogacenia dania w pikantny smak. Sos na bazie cebuli i pomidorów, z odpowiednią ilością mięsa dodał delikatnym gołąbkom nieco „pieprzyku”, urozmaicił teksturę. Fantastyczny jest też intensywny kolor gulaszu, który wspaniale współgrał z intensywnie zieloną kapustą gołąbków. To danie aż kipi smakiem, kolorem.


Sekret Małgosi:

Te same gołąbki, gotowane na kapuście kiszonej, będą miały ostrzejszy, kwaskowaty smak. Zapiekane w piekarniku zachwycą każdego. Jeśli uda Wam się kupić główkę kapusty kiszonej będziecie mieli prawdziwy rarytas.


Do przygotowania gołąbków potrzebujemy:

  • pół kg mięsa mielonego
  • 200 g pieczarek
  • 4 cebule
  • garść namoczonych grzybów suszonych
  • szklankę ryżu
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki ziela czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz
  • ½ l bulionu warzywnego
  • gulasz wołowy w sosie węgierskim

Przygotowujemy liście kapusty włoskiej wg wskazówek, które zamieściłam niżej.
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, szklankę ryżu zalewamy dwoma szklankami wody, gotujemy al’dente, pod przykryciem. Kroimy cebulę, pieczarki, namoczone grzyby i wszystko podsmażamy na mieszance masła z olejem. Smażymy mięso mielone.
Ryż, cebulę, grzyby i mięso dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy zioła.
Na każdy liść kapusty nakładamy około 2 łyżek nadzienia, dokładnie zawijamy, układamy ściśle w garnku.
Wszystko zalewamy bulionem warzywnym, dusimy na małym ogniu, około 15 min. Po tym czasie dodajemy gulasz wołowy w sosie węgierskim i kontynuujemy duszenie jeszcze 10 minut.


Rada Małgosi:
  • Żeby przygotować kapustę włoską, wcale nie trzeba jej mocno gotować, przewracać w garnku itd.
Kapustę włoską "rozbieram" delikatnie na liście. Każdy liść dokładnie myję i układam do miski. Miskę, z kolei, wkładam do mikrofali, na kilka minut.
Kapusta robi się miękka, ale nie rozgotowana. Nie raz przycinam grube nerwy liści.

  • Żeby przygotować kapustę białą wystarczy wyciąć od spodu głąb, do kapusty wlać około pół szklanki oleju i wstawić ją na 6 minut do mikrofali
Olej wniknie między liście, zmiękczy je. Gdy nasz kapusta jest naprawdę duża, można dodatkowo miskę szczelnie nakryć folią spożywczą. Wytworzone w misce podciśnienie pozwoli ugotować kapustę dosłownie w 5 minut.


Gołąbki podajemy z ziemniakami, bułką czy innym, ulubionym dodatkiem.







Przepis i zdjęcie: Małgorzata Żuczek, blog „W garze mieszane"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz