Jest grudzień. Za oknem pogoda
nie wskazuje na to, ale zdecydowanie czuć nadchodzące święta. Na pewno
nastrajają do nich świątecznie ubrane witryny sklepów i iluminacje uliczne.
Jest pięknie. W kuchni też zaczyna się już wzmożony ruch. Gospodynie układają
świąteczne menu, nastawiają zakwas buraczany czy staropolski piernik. Powoli
zaczyna się gotować również bigos, w skarpetach za piecem dochodzą swojskie
szynki. Tym samym zaczyna się wielkie próbowanie.
Dlatego dziś proponujemy lekką,
choć nieco kaloryczną, sałatkę makaronową z paluszkami krabowymi, pieczarkami marynowanymi Łabimex,
kukurydzą, dużą ilością majonezu. To danie idealnie nadające się na śniadanie, podwieczorek
czy kolację. Przed zbliżającym się obżarstwem sałatkę możemy nawet podać na
obiad. Użyte do jej przygotowania paluszki krabowe nie są najzdrowszym
produktem, ale wyjątkowo pasują tu smakiem i konsystencją.
Ciekawostka Małgosi:
Paluszki
krabowe tak naprawdę nie mają nic wspólnego z krabami. To produkt zrobiony z
mielonego mięsa ryb morskich, takich jak mintaj, dorsz i morszczuk. Ich nazwa
pochodzi z języka japońskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza mieloną rybę.
Do przygotowania dania
zastosowałam pieczarki marynowane w tradycyjnej zalewie z dodatkiem marchewki i
cebuli. Dzięki zastosowaniu prostych produktów najwyższej jakości, pieczarki
marynowane są smaczne i idealne dla każdego. Tutaj dopełniają smak makaronu i
paluszków krabowych, przełamują smak majonezu. Dodają delikatności.
Potrzebujemy
- 250 g paluszków krabowych (surimi)
- puszkę kukurydzy
- szklanka makaronu do ugotowania
- słoik pieczarek marynowanych Łabimex
- ogórek świeży
- 2 łyżki majonezu
- mały pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonej
wodzie, ugotowany odsączamy. Paluszki kroimy na ok 0,5 cm plasterki, ogórek w
kostkę a pieczarki na mniejsze części. Odsączamy kukurydzę i siekamy
szczypiorek. Wszystkie składniki
dokładnie mieszamy dodając majonez. Sałatkę doprawiamy i podajemy.
Sekret Małgosi:
Jeśli
do majonezu dodamy jogurt typu greckiego, w stosunku 1 : 1, uzyskamy nieco
mniej kaloryczną sałatkę.
Do
podstawowych składników: makaronu i paluszków krabowych możemy dodać groszek,
krojoną w kostkę rzodkiewkę, koperek, krojony ananas z puszki. Za każdym razem
sałatka będzie inna i za każdym równie dobra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz