środa, 14 września 2016

Pulpety w sosie ze świeżych pomidorów z pieczarkami Łabimex





Mamy wrzesień. To fantastyczny czas. W dzień jest ciepło – w tym roku nawet bardzo, w nocy można odpocząć od upałów, a w sadach, na grządkach i polach trwa prawdziwy wysyp. Łabimex szczególnie dba o wyszukanie najlepszych pomidorów. To podstawa naszych dań gotowych. Dlatego dziś polecimy Wam idealne danie wykorzystujące zarówno świeże, najlepsze warzywa, jak i produkt gotowy Firmy.
To aromatyczne pulpety w sosie ze świeżych pomidorów, z pieczarkami w zalewie naturalnej Łabimex. Danie stosunkowo szybkie w wykonaniu, niezwykle smaczne i, zapewniamy, zasmakuje każdemu. Szczególnie zadowolone z takiego obiadu powinny być dzieci. Wracając ze szkoły chcą przecież zjeść coś pysznego, kolorowego i w sam raz do małej buźki.

Składniki: 
PULPETY
250 g mielonego mięsa
namoczona bułka
cebula
1/2 strączka ostrej papryczki
łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
łyżeczka ziaren kolendry
łyżeczka mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki startego imbiru
łyżeczka soli
garść liści natki pietruszki 
jajko 
2 łyżeczki oleju roślinnego/masła klarowanego do smażenia

SOS 

1 kg świeżych pomidorów
cebula
1/2 strączka ostrej papryczki
ząbek czosnku
łyżeczka ziaren kminu rzymskiego 
łyżeczka ziaren kolendry
2 łyżeczki oleju roślinnego/masła klarowanego
do smaku - sól, papryka ostra mielona 

Cebulę i chili siekamy. Na oleju czy maśle klarowanym wszystko delikatnie podsmażamy i studzimy. W tym czasie namaczamy bułkę, najlepiej w mleku. Po ok. 5 min odsączamy i dokładnie rozdrabniamy. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, papryczkę i bułkę. Doprawiamy wszystko kurkumą, imbirem, solą. Wbijamy jajko. Masę dokładnie wyrabiamy i dzielimy ją na części, formując niewielkie pulpety. Odstawiamy do lodówki na ok. 20 min.

Cebulę siekamy i szklimy na odrobinie oleju lub masła klarowanego. Pomidory obieramy ze skórki. Wrzucamy je do garnka z cebulą i lekko zduszamy np. widelcem. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, ok. 15 min.
Chili siekamy, kumin, kolendrę i obrany ząbek czosnku ucieramy w moździerzu na gładką pastę. Przyprawy mieszamy i dodajemy do gotujących się pomidorów, dodajemy również odsączone z zalewy pieczarki Łabimex. Gdy wszystko zaczyna się rozpadać, całość można zblendować – ja pozostawiłam wyczuwalne kawałki warzyw.
Do gotowego sosu dodajemy pulpety. Wszystko dusimy ok. 15 min.

Gotowe pulpety podajemy z kaszą, ryżem, makaronem czy ziemniakami. Posypujemy je obficie posiekaną natką pietruszki.


Rada Małgosi:

Aby obrać pomidory należy zagotować wodę. Pomidora nacinać płytko od góry na krzyż. Nacięte pomidory włożyć do wrzątku i zostawić na ok.20 sekund. Po tym czasie warzywa przełożyć do zimnej, a najlepiej lodowatej wody. Skórka zejdzie praktycznie sama.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz