piątek, 14 listopada 2014

Pomidorowa z warzywami i pieczarkami

Dzisiejsze danie to zupa pomidorowa z warzywami. Aromatyczna, pełna smaków, gęsta, tak jak lubimy.



  • 0,5 kg pomidorów
  • papryka czerwona
  • 1/2 szklanki tartej dyni
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 L bulionu warzywnego
  • 1/3 papryczki chili
  • 3 gałązki selera naciowego
  • kilka pieczarek z zalewy Łabimex
  • kilka oliwek
  • świeży tymianek
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz
  • sok z połowy limonki

Przygotowanie:

Pomidory rozdrabniamy w malakserze.
Paprykę kroimy w paski.
Dynię trzemy na tarce warzywnej - na dużych oczkach.
Seler kroimy na mniejsze kawałki
Podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulę . Wszystko delikatnie prażymy szczególnie delikatnie postępując z czosnkiem, żeby nie był gorzki.

Do garnka z bulionem wrzucamy pomidory, dynię, czosnek i cebulę. Gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy paprykę, seler naciowy, pieczarki i oliwki. Dodajemy zioła, solimy i pieprzymy. Gotujemy ok 10 min.

Dodajemy pokrojoną papryczkę chili i sok z limonki.
Jeszcze kilka minut dotujemy.

Ja podałam zupę z pieczywem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz