
Dziś
zaproponuję gołąbki w kapuście włoskiej, z gulaszem wołowym w sosie węgierskim Łabimex. Gulasz dodałam dla wzbogacenia dania w pikantny smak. Sos na bazie
cebuli i pomidorów, z odpowiednią ilością mięsa dodał delikatnym gołąbkom nieco
„pieprzyku”, urozmaicił teksturę. Fantastyczny jest też intensywny kolor
gulaszu, który wspaniale współgrał z intensywnie zieloną kapustą gołąbków. To
danie aż kipi smakiem, kolorem.
Sekret
Małgosi:
Te
same gołąbki, gotowane na kapuście kiszonej, będą miały ostrzejszy, kwaskowaty
smak. Zapiekane w piekarniku zachwycą każdego. Jeśli uda Wam się kupić główkę
kapusty kiszonej będziecie mieli prawdziwy rarytas.
Do przygotowania gołąbków potrzebujemy:
- pół kg mięsa mielonego
- 200 g pieczarek
- 4 cebule
- garść namoczonych grzybów suszonych
- szklankę ryżu
- łyżka masła
- łyżka oleju
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki ziela czosnku niedźwiedziego
- sól, pieprz
- ½ l bulionu warzywnego
- gulasz wołowy w sosie węgierskim
Przygotowujemy liście kapusty włoskiej wg wskazówek,
które zamieściłam niżej.
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, szklankę ryżu zalewamy
dwoma szklankami wody, gotujemy al’dente, pod przykryciem. Kroimy cebulę,
pieczarki, namoczone grzyby i wszystko podsmażamy na mieszance masła z olejem. Smażymy
mięso mielone.
Ryż, cebulę, grzyby i mięso dokładnie mieszamy. Doprawiamy
do smaku solą i pieprzem, dodajemy zioła.
Na każdy liść kapusty nakładamy około 2 łyżek
nadzienia, dokładnie zawijamy, układamy ściśle w garnku.
Wszystko zalewamy bulionem warzywnym, dusimy na małym
ogniu, około 15 min. Po tym czasie dodajemy gulasz wołowy w sosie węgierskim i kontynuujemy
duszenie jeszcze 10 minut.
Rada Małgosi:
- Żeby przygotować kapustę włoską, wcale nie trzeba jej mocno gotować, przewracać w garnku itd.
Kapusta robi się miękka, ale nie rozgotowana. Nie raz przycinam
grube nerwy liści.
- Żeby przygotować kapustę
białą wystarczy wyciąć od spodu głąb, do kapusty wlać około
pół szklanki oleju i wstawić ją na 6 minut do mikrofali
Olej wniknie między liście, zmiękczy je. Gdy nasz
kapusta jest naprawdę duża, można dodatkowo miskę szczelnie nakryć folią
spożywczą. Wytworzone w misce podciśnienie pozwoli ugotować kapustę dosłownie w
5 minut.
Gołąbki podajemy z ziemniakami, bułką czy innym,
ulubionym dodatkiem.
Przepis i zdjęcie: Małgorzata Żuczek, blog „W garze mieszane"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz