czwartek, 11 grudnia 2014

Babka ziemniaczana ze Strogonowem Łabimex, wyniki konkursu

Niedawno pisaliśmy o trwającym na naszym profilu fb konkursie, "ZGADNIJ JAKI TO PRODUKT". Konkurs cieszył się dużym powodzeniem ale jego zasady były jasne. Ostatecznie, z okazji przedświątecznej aury, postanowiliśmy nagrodzić dodatkowo osoby, które wykazały się równie wspaniałą, jak zwyciężczyni wiedzą, szybkością i zaangażowaniem oraz, miały taką samą ilość punktów.
Ogłaszamy, przy dźwięku fanfar, że zwycięzcami naszej zabawy są:

Dane do wysyłki nagród prosimy przesyłać na Adres "konkursowy"
Jak myślicie, co będą zawierały zestawy dla poszczególnych pań? Może nasi czytelnicy mają nie tylko swoje typy ale i życzenia własne?


 




Jeśli uda wam się wygrać w naszym konkursie np. Strogonowa (albo zwyczajnie kupicie słoik w sklepie) – radzę wypróbować go w zestawieniu z domową babką ziemniaczaną. To danie wszyscy lubią! Ma podobny do placków ziemniaczanych smak, dostarcza niezbędnych zimą kalorii i można je podać na co najmniej kilka sposobów.
Babka, choć łatwo możecie ją zrobić nawet z ziemniaków z wczorajszego obiadu z pewnością każdemu będzie smakowała – obiecuję! Można ją nawet śmiało podać gościom.
Moja babka ziemniaczana została upieczona w formie keksowej. Możecie jednak upiec ją w formie do babek, albo upiec małe babeczki.
Będą doskonałe na obiad lub kolację, sprawdzą się jako danie w bufecie podczas zabaw urodzinowych, sylwestra, towarzyskich spotkań.
Babka może być tylko dodatkiem, zamiast ziemniaków, makaronów, ryżu.
Albo daniem głównym. Wystarczy do niej dodać pomidorowy sos jak do spaghetti albo – jak u mnie dzisiaj – Strogonowa.


Sekret Małgosi: suszony majeranek utrzyjcie starannie w moździerzu tuż przed dodaniem do masy ziemniaczanej – będzie znacznie intensywniej pachniał!

Potrzebujemy:

  • 1 kg ziemniaków
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • kawałek kiełbasy (ok. 20 dag)
  • kawałek wędzonego boczku (ok. 20 dag lub więcej, jeśli bardzo lubicie boczek)
  • łyżka majeranku
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do wysypania formy

Ziemniaki ścieramy na tarce warzywnej o grubych oczkach, cebule siekamy, kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Miażdżymy […] czosnek, ucieramy w moździerzu majeranek. Jajka myjemy w gorącej wodzie, rozbijamy i zawartość skorupek wrzucamy do miseczki. Smarujemy olejem i wysypujemy bułką formę.

Szklimy na oleju cebulę, dodajemy do niej boczek oraz kiełbasę i smażymy, aż mięso się lekko zrumieni.
Odciskamy masę ziemniaczaną z nadmiaru soku i wrzucamy do niej przestudzoną zawartość patelni. Dodajemy jajka. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Jeśli masa wydaje nam się zbyt rzadka, dodajemy nieco bułki tartej lub kaszki manny. Babka będzie bardziej zbita, ale na pewno ładnie się upiecze.
Wypełniamy masą formę do 2/3 wysokości i pieczemy około godziny w 180 st. C.


Rada Małgosi: upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika i odkładamy, by nieco „odpoczęła”. Jeśli od razu po upieczeniu zaczniemy ją kroić – może się pokruszyć.


Moja babkę podałam ze Strogonowem Łabimex.
Poznajcie go bliżej: Strogonow


Cenię go za delikatny smak i sporą ilość dobrego gatunkowo mięsa (ja użyłam strogonowa drobiowego). Drobiowe mięso zalane jest gęstym, aromatycznym sosem, z podsmażaną cebulką i koncentratem pomidorowym, który dobrze uzupełnia i wzbogaca neutralny smak mojej babki ziemniaczanej.
Większość gotowych dań w słoikach bywa przesolona, tu z solą nie przesadzono. To duży plus!




Przepis i zdjęcie: Małgorzata Żuczek, blog „W garze mieszane”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz