Niedawno pisaliśmy o trwającym na naszym profilu fb konkursie, "ZGADNIJ JAKI TO PRODUKT". Konkurs cieszył się dużym powodzeniem ale jego zasady były jasne. Ostatecznie, z okazji przedświątecznej aury, postanowiliśmy nagrodzić dodatkowo osoby, które wykazały się równie wspaniałą, jak zwyciężczyni wiedzą, szybkością i zaangażowaniem oraz, miały taką samą ilość punktów.
Ogłaszamy, przy dźwięku fanfar, że zwycięzcami naszej zabawy są:
Jak myślicie, co będą zawierały zestawy dla poszczególnych pań? Może nasi czytelnicy mają nie tylko swoje typy ale i życzenia własne?
Jeśli uda wam się wygrać w naszym konkursie np.
Strogonowa (albo zwyczajnie kupicie słoik w sklepie) – radzę wypróbować go w
zestawieniu z domową babką ziemniaczaną. To danie wszyscy lubią! Ma
podobny do placków ziemniaczanych smak, dostarcza niezbędnych zimą kalorii i
można je podać na co najmniej kilka sposobów.
Babka, choć łatwo możecie ją zrobić nawet z ziemniaków
z wczorajszego obiadu z pewnością każdemu będzie smakowała – obiecuję! Można ją
nawet śmiało podać gościom.
Moja babka ziemniaczana została upieczona w formie
keksowej. Możecie jednak upiec ją w formie do babek, albo upiec małe babeczki.
Będą doskonałe na obiad lub kolację, sprawdzą się jako
danie w bufecie podczas zabaw urodzinowych, sylwestra, towarzyskich spotkań.
Babka może być tylko dodatkiem, zamiast ziemniaków,
makaronów, ryżu.
Albo daniem głównym. Wystarczy do niej dodać
pomidorowy sos jak do spaghetti albo – jak u mnie dzisiaj – Strogonowa.
Sekret Małgosi: suszony majeranek utrzyjcie starannie w moździerzu tuż
przed dodaniem do masy ziemniaczanej – będzie znacznie intensywniej pachniał!
Potrzebujemy:
- 1 kg ziemniaków
- szklanka mąki
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- kawałek kiełbasy (ok. 20 dag)
- kawałek wędzonego boczku (ok. 20 dag lub więcej, jeśli bardzo lubicie
boczek)
- łyżka majeranku
- pieprz świeżo zmielony
- sól
- olej do smażenia
- bułka tarta do wysypania formy
Ziemniaki ścieramy na tarce warzywnej o grubych
oczkach, cebule siekamy, kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Miażdżymy […] czosnek,
ucieramy w moździerzu majeranek. Jajka myjemy w gorącej wodzie, rozbijamy i zawartość
skorupek wrzucamy do miseczki. Smarujemy olejem i wysypujemy bułką formę.
Szklimy na oleju cebulę, dodajemy do niej boczek oraz
kiełbasę i smażymy, aż mięso się lekko zrumieni.
Odciskamy masę ziemniaczaną z nadmiaru soku i wrzucamy
do niej przestudzoną zawartość patelni. Dodajemy jajka. Wszystko razem dokładnie
mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Jeśli masa wydaje nam się zbyt rzadka, dodajemy nieco
bułki tartej lub kaszki manny. Babka będzie bardziej zbita, ale na pewno ładnie
się upiecze.
Wypełniamy masą formę do 2/3 wysokości i pieczemy około
godziny w 180 st. C.
Rada Małgosi: upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika i odkładamy, by nieco
„odpoczęła”. Jeśli od razu po upieczeniu zaczniemy ją kroić – może się pokruszyć.
Moja babkę podałam ze Strogonowem Łabimex.
Poznajcie go bliżej: Strogonow
Cenię go za delikatny smak i sporą ilość dobrego
gatunkowo mięsa (ja użyłam strogonowa drobiowego). Drobiowe mięso zalane jest gęstym,
aromatycznym sosem, z podsmażaną cebulką i koncentratem pomidorowym, który dobrze
uzupełnia i wzbogaca neutralny smak mojej babki ziemniaczanej.
Większość gotowych dań w słoikach bywa przesolona, tu
z solą nie przesadzono. To duży plus!
Przepis
i zdjęcie: Małgorzata Żuczek, blog „W garze mieszane”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz