środa, 11 marca 2015

Białe kiełbaski w sosie ziołowym z ziemniaczanymi goframi


Kiełbaski białe w sosie ziołowym, firmy Łabimex, są bardzo lubianym produktem. Przy ich użyciu można, na przykład, przygotować niebanalne przekąski. Są delikatne, smaczne i soczyste.Gęsty sos pełen ziół i przypraw dodaje kiełbaskom wyrazistości. Ma to szczególne znaczenie przy przygotowaniu np. poczęstunku dla gości. Z kiełbaskami białymi nawet zwykłe koreczki stają się wyjątkowe.

Ja zaproponowałam dziś kiełbaski białe w sosie ziołowym z goframi ziemniaczanymi.

Gofry mają kształt mini donutsów.  Są atrakcyjnym dodatkiem do tradycyjnych kiełbasek. Szczególnie spodobają się dzieciom. Będą również zaskoczeniem dla gości czy, po prostu, urozmaiceniem tradycyjnego sposobu podania kiełbasy z ziemniakami.

Rada Małgosi:


Przy pieczeniu gofrów wykorzystałam gofrownicę ze specjalnymi, wymiennymi płytkami. Można jednak użyć zwykłej gorfownicy. Uzyskamy podobny efekt. Jeśli i takiej nie posiadamy, ciasto może być smażone w formie małych placuszków, na mocno rozgrzanej patelni.

Potrzebujemy:



  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 200 g mąki 
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • białe kiełbaski w sosie ziołowym


Ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodajemy do nich wszystkie składniki. Bardzo dokładnie mieszamy, do powstania puszystej masy.
Masę na chwilę odstawiamy. W tym czasie bardzo mocno rozgrzewamy gofrownicę.
Na każdą blaszkę wlewamy ciasto do ok 2/3 objętości blaszki.
Gofry pieczemy około 10 minut (na słabszym modelu gofrownicy)
Po tym czasie wyciągamy donutsy, dodajemy do kiełbasek.

Rada Małgosi:


  1. Składniki do wypieku gofrów powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Jeśli przepis zawiera wodę i mleko, to wody powinno być zdecydowanie więcej. W przepisach z samym mlekiem najlepiej zastąpić ok. 2/3 jego ilości wodą.
  3. Dobrze jest ubić białka osobno, ze szczyptą soli. Sprężyste białko dodawane do ciasta, spowoduje, że gofry będą lekkie i chrupiące.
  4. Ciasto na gofry przygotowujemy podobnie jak muffinki. Oddzielnie łączymy składniki suche i mokre, a następnie mieszamy je tylko do połączenia się.
  5. Nie można otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia.





A może macie jakieś swoje metody na upieczenie wyjątkowych gofrów?

Zachęcam do podzielenia się tą słodką tajemnicą.

Przepis i zdjęcie: Małgorzata Żuczek, blog „W garze mieszane"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz