
Ja zaproponowałam dziś kiełbaski białe w sosie ziołowym z goframi ziemniaczanymi.
Gofry mają kształt mini donutsów. Są atrakcyjnym dodatkiem do tradycyjnych
kiełbasek. Szczególnie spodobają się dzieciom. Będą również zaskoczeniem dla
gości czy, po prostu, urozmaiceniem tradycyjnego sposobu podania kiełbasy z
ziemniakami.
Rada Małgosi:
Przy
pieczeniu gofrów wykorzystałam gofrownicę ze specjalnymi, wymiennymi płytkami. Można
jednak użyć zwykłej gorfownicy. Uzyskamy podobny efekt. Jeśli i takiej nie
posiadamy, ciasto może być smażone w formie małych placuszków, na mocno
rozgrzanej patelni.
Potrzebujemy:
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 3 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 200 g mąki
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- białe kiełbaski w sosie ziołowym
Ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodajemy do nich
wszystkie składniki. Bardzo dokładnie mieszamy, do powstania puszystej masy.
Masę na chwilę odstawiamy. W tym czasie bardzo mocno rozgrzewamy gofrownicę.
Na każdą blaszkę wlewamy ciasto do ok 2/3 objętości
blaszki.
Gofry pieczemy około 10 minut (na słabszym modelu gofrownicy)
Po tym czasie wyciągamy donutsy, dodajemy do
kiełbasek.
Rada Małgosi:
- Składniki do wypieku gofrów powinny być w temperaturze pokojowej.
- Jeśli przepis zawiera wodę i mleko, to wody powinno być zdecydowanie więcej. W przepisach z samym mlekiem najlepiej zastąpić ok. 2/3 jego ilości wodą.
- Dobrze jest ubić białka osobno, ze szczyptą soli. Sprężyste białko dodawane do ciasta, spowoduje, że gofry będą lekkie i chrupiące.
- Ciasto na gofry przygotowujemy podobnie jak muffinki. Oddzielnie łączymy składniki suche i mokre, a następnie mieszamy je tylko do połączenia się.
- Nie można otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia.
A może macie jakieś swoje metody na upieczenie wyjątkowych gofrów?
Zachęcam do podzielenia się tą słodką tajemnicą.
Przepis i zdjęcie: Małgorzata Żuczek, blog „W garze mieszane"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz