niedziela, 22 marca 2015

Medaliony w sosie bolońskim z pieczarkami Łabimex






Co zrobić, gdy jedna część rodziny chce mięso a druga spaghetti? Ja znalazłam sposób na pogodzenie obu stron. Przygotowałam medaliony w sosie bolońskim. 

Tradycyjny sos boloński, wywodzący z włoskiego miasta Bolonia, jest sosem mięsnym z dodatkiem warzyw. Początkowo różne rodzaje mięs kroiło się w drobną kostkę, dodawało warzywa (marchew, seler, pietruszkę), boczek, oliwę, pomidory, czerwone wino i długo dusiło, nawet cztery godziny. Dziś mięso, wieprzowe i wołowe, mieli się, zestaw warzyw ogranicza do pomidorów i marchewki, a wino dolewane jest sporadycznie. Bywa, że sos boloński wzbogacany jest w grzyby, przyprawy i zioła, dolewa się do niego dobrej jakości bulion.

Do mojego sosu bolońskiego, do medalionów, dodałam krojone pieczarki naturalne Łabimex. Sos stał się delikatny, z nutą grzybową. Jędrne kawałki pieczarek urozmaiciły zdecydowany smak sosu oraz okazały się bardzo dobrym wyborem dla podbicia pomidorowej nuty dania.


Rada Małgosi:

Sos boloński musi się długo gotować. Minimum dwie godziny, najlepiej cztery. W przypadku sosu bolońskiego gotowanie wydobywa wszystkie smaki i bogaty aromat, którego nie da szybkie gotowanie. Żeby przygotować prawdziwy sos trzeba spokoju, dobrych produktów i czasu. Ten sos to prawdziwy, domowy Comfort food. Znany przez wszystkich sos do spaghetti to raczej sos pomidorowy z dodatkami, a’la spaghetti. Jednak nawet ten, przygotowany powoli, ze spokojem, z odpowiednią mieszanką przypraw i ziół, zachwyci każdego. Będzie wyjątkowy, mimo jedynie wydłużenia czasu gotowania.


Potrzebujemy:

  • ok 300 g wieprzowiny
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • średnią cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g wędzonego boczku
  • szklankę czerwonego wytrawnego wina
  • 2 puszki pomidorów
  • 1/2 szklanki pieczarek krojonych naturalnych Łabimex
  • 3 łyżki oliwy
  • zioła (3 listki laurowe, łyżeczkę oregano, łyżkę tymianku, nieco majeranku)
  • sól, cukier, pieprz w ziarnach


Przygotowanie:


Obraną marchewkę ścieramy na tarce warzywnej, łodygi selera kroimy w kostkę, siekamy cebulę i rozgniatamy czosnek. Boczek kroimy w drobną kostkę, mięso tniemy na około 1.5 cm plastry. Pomidory rozgniatamy widelcem lub dłonią.
W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, podsmażamy plastry mięsa. Po ok 5 minutach, na chwilę wyciągamy przyrumienione mięso i na patelnię wkładamy boczek. Po około 3 min dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy. Dodajemy marchew i seler, wszystko dokładnie mieszamy, podsmażamy ok 5 minut. Do warzyw wkładamy mięso, wszystko zalewamy winem, pozwalamy mu nieco odparować. Gdy wino się zredukuje dodajemy pomidory i pieczarki. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy zioła i przyprawy, zmniejszamy ogień i, pod przykrywką, długo dusimy.



Medaliony w sosie bolońskim podałam z ziemniakami



Przepis i zdjęcie: Małgorzata Żuczek, blog „W garze mieszane"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz