piątek, 6 marca 2015

Kiełbaski w cieście francuskim ze szpinakiem


Ciasto francuskie nie jest trudne w przygotowaniu. Jest to praca żmudna, minimum 12 godzinna, ale wcale nie trudna. Polega głównie na wałkowaniu ciasta podstawowego, przekładanego płatami dobrego masła i mrożeniu, aż do osiągnięcia odpowiedniego efektu. Rozumiem jednak, że nie w każdym domu wykonuje się samodzielnie ciasto francuskie. Dlatego moja dzisiejsza propozycja przygotowania dania z produktami marki Łabimex, opiera się na wykorzystaniu gotowego ciasta francuskiego.

Rada Małgosi:

Ciasto dostępne jest niemal w każdym sklepie, markecie. Jest gotowe praktycznie do użycia. Trzeba oczywiście odpowiednio się z nim obchodzić. Ciasto francuskie powinno się przechowywać w zamrażalce, rozmrażać w lodówce. Gdy się ogrzeje, zaraz musi być schłodzone. Dobrze, żeby nawet blat czy nóż, którego użyjemy przy cieście, były również chłodne.

Przed pieczeniem trzeba dobrze nagrzać piekarnik. Gdy nie chcemy, żeby ciasto czy jego część wyrosła, musimy je ponakłuwać. Żeby uzyskać mocne „listkowanie” ciasta, można je odpowiednio ponacinać. Ciasto francuskie jest gotowe, gdy wypiek jest złoty i wyrośnięty. Pieczenie ciasta raczej nie uda się w opiekaczu czy mikrofalówce.


Do przygotowania białych kiełbasek Łabimex w cieście francuskim użyłam gotowego produktu
firmy. Mój wybór padł na kiełbaski białe w sosie ziołowym, bowiem są delikatne w smaku, soczyste oraz niewielkie. Powstają z nich zgrabne pakieciki, które sprawdzają się np jako poczęstunek dla gości, czy dodatek do zup. Uzupełnieniem delikatnych kiełbasek jest szpinak o nieco gorzkawym posmaku. Przy tym chrupiące ciasto francuskie czynią tę przekąskę godną polecenia.

Potrzebujemy



Przygotowanie

Ciasto francuskie tniemy na paski.
Kiełbaski owijamy dużą ilością szpinaku. To wszystko owijamy paskiem ciasta tak, żeby powstały roladki.
Każdą roladkę posypujemy czosnkiem i grubą solą.
Pieczemy w 200 stC około 15 min, aż zrobią się delikatnie rumiane.




A czy nasi Czytelnicy mają jakieś pomysły na wykorzystanie ciasta francuskiego? Kochani, zachęcamy do udzielania się na naszym blogu :)



Przepis i zdjęcie: Małgorzata Żuczek, blog „W garze mieszane"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz