Ciasto
francuskie nie jest trudne w przygotowaniu. Jest to praca żmudna, minimum 12
godzinna, ale wcale nie trudna. Polega głównie na wałkowaniu ciasta
podstawowego, przekładanego płatami dobrego masła i mrożeniu, aż do osiągnięcia
odpowiedniego efektu. Rozumiem jednak, że nie w każdym domu wykonuje się
samodzielnie ciasto francuskie. Dlatego moja dzisiejsza propozycja
przygotowania dania z produktami marki Łabimex, opiera się na wykorzystaniu
gotowego ciasta francuskiego.
Rada Małgosi:
Ciasto dostępne jest
niemal w każdym sklepie, markecie. Jest gotowe praktycznie do użycia. Trzeba
oczywiście odpowiednio się z nim obchodzić. Ciasto francuskie powinno się
przechowywać w zamrażalce, rozmrażać w lodówce. Gdy się ogrzeje, zaraz musi być
schłodzone. Dobrze, żeby nawet blat czy nóż, którego użyjemy przy cieście, były
również chłodne.
Przed pieczeniem trzeba
dobrze nagrzać piekarnik. Gdy nie chcemy, żeby ciasto czy jego część wyrosła,
musimy je ponakłuwać. Żeby uzyskać mocne „listkowanie” ciasta, można je
odpowiednio ponacinać. Ciasto francuskie jest gotowe, gdy wypiek jest złoty i
wyrośnięty. Pieczenie ciasta raczej nie uda się w opiekaczu czy mikrofalówce.
Do
przygotowania białych kiełbasek Łabimex w cieście francuskim użyłam gotowego
produktu
firmy. Mój wybór padł na kiełbaski białe w sosie ziołowym, bowiem są delikatne w smaku,
soczyste oraz niewielkie. Powstają z nich zgrabne pakieciki, które sprawdzają się np jako poczęstunek dla gości, czy dodatek do zup. Uzupełnieniem delikatnych
kiełbasek jest szpinak o nieco gorzkawym posmaku. Przy tym chrupiące ciasto
francuskie czynią tę przekąskę godną polecenia.Potrzebujemy
- opakowanie ciasta francuskiego
- kilka listków szpinaku
- kiełbaski białe w sosie ziołowym Łabimex
- grubą sól
- czosnek suszony
Przygotowanie
Ciasto francuskie tniemy na paski.
Kiełbaski owijamy dużą ilością szpinaku.
To wszystko owijamy paskiem ciasta tak, żeby powstały roladki.
Każdą roladkę posypujemy czosnkiem i grubą
solą.
Pieczemy
w 200 stC około 15 min, aż zrobią się delikatnie rumiane.
A czy nasi Czytelnicy mają jakieś pomysły na wykorzystanie ciasta francuskiego? Kochani, zachęcamy do udzielania się na naszym blogu :)
Przepis i zdjęcie: Małgorzata Żuczek, blog „W garze mieszane"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz