piątek, 27 marca 2015

Gulasz wołowy z pieczarkami na patelnię Łabimex




Każdy wie, co to jest gulasz. Duże kawałki mięsa w gęstym sosie, koniecznie długo duszone, podawane, najlepiej z kaszą. Ja taki uwielbiam. Kiedyś jechałam ponad 100 km na gulasz w podgórskiej miejscowości. Wiedziałam, że jest wyjątkowy. Latami pamiętałam jego smak. Miałam pewność, że czas spędzony w drodze będzie wynagrodzony. Nie myliłam się.

Nasz gulasz jest prawie tak samo dobry. Prawie, bo tamten był gotowany w żeliwnym kotle nad paleniskiem z żywym ogniem. Warunki więc nie do podrobienia w domu. Dążąc do ideału wybrałam dobrej jakości kawałek wieprzowiny. Poprzerastany marmurkiem tłuszczyku, bez żyłek, ścięgien itd. Do tego dodałam masę ziół, pieczarki na patelnię z przyprawamiŁabimex i cebulę. Nie mógł się nie udać.

Pieczarki w tym daniu są niemal składnikiem kluczowym. Podsmażone, z dodatkiem ziół i przypraw, takich jak: kurkuma, cząber, gorczyca, dopełniają gulasz smakiem. W składzie, prócz pieczarek mają cebulę i suszonego podgrzybka, co dodatkowo wpływa na walory smakowe dania. Dzięki dodatkowi grzybów gulasz ma wyrazisty smak i nie wymaga mocnego doprawiania.


Rada Małgosi:

Żeby uzyskać wyjątkowy smak potraw mięsnych warto sięgać po odpowiednie przyprawy. Do duszonej wołowiny najlepiej pasują bazylia, kminek, majeranek, papryka, pieprz i ziele angielskie. Oczywiście nieodzowne są sól i pieprz. Prawdziwym smakoszom polecam również użyć do duszenia wołowiny cynamonu, cząbru, estragonu, goździków, lebiodki czy macierzanki. Oczywiście wszystkie przyprawy trzeba dawkować z umiarem. Mimo wszystko przewodnim smakiem dania mięsnego powinno być mięso, szczypty dodatków muszą je tylko wzbogacać, podbijać.


Potrzebujemy:

  • 600 g wołowiny 
  • cebulę
  • 2 duże ząbki czosnku
  • biała cześć małego pora
  • łyżkę oliwy
  • łyżkę masła
  • 100 ml czerwonego porto
  • 300 ml bulionu
  • 300 ml czerwonego wina
  • łyżeczkę koncentratu pomidorowego
  • łyżkę sosu sojowego
  • sól i pieprz
  • puszkę pieczarek na patelnię zprzyprawami Łabimex


Wołowinę kroimy w 2 cm kostkę, Cebulę kroimy w piórka, czosnek obieramy i rozgniatamy, pora kroimy na grubsze plasterki. W garnku, na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę, czosnek i pora. Po ok 3 min wykładamy warzywa a na ich miejsce wkładamy posolone mięso. Obsmażamy je z każdej strony. Po ok 6 min z powrotem wkładamy warzywa. Wlewamy porto, gotujemy ok 3 min. Dolewamy bulion i wino, wszystko gotujemy do zredukowania płynu do ok 1 cm wysokości. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pieczarki na patelnię, mieszamy. Wszystko dusimy pod przykryciem ok 1,5 godz na bardzo małym ogniu. Po tym czasie pokrywkę ściągamy, dodajemy masło, wszystko doprawiamy, dusimy jeszcze kilka chwil.

Podajemy np. z kaszą.


Sekret Małgosi:


Często do potraw dodaję masło. Zazwyczaj masło powoduje, że sos jest delikatniejszy w smaku, ma „maślany” posmak, jest błyszczący i apetycznie wyglądający. Wielokrotnie masłem można również uratować potrawę. Gdy, np. gulasz, zrobi nam się zbyt ostry, dodanie tłuszczu: masła, śmietany złagodzi jego smak. Przy ostrej zupie można jeszcze dolewać wodę. 



Przepis i zdjęcie: Małgorzata Żuczek, blog „W garze mieszane"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz