Nie ma chyba osoby, która nie znałaby króla polskich obiadów
niedzielnych – kotleta schabowego. To typowe, polskie danie. Każdy tak
twierdzi. Jakiego szoku można więc doznać czytając, że pierwsza wzmianka o
kotlecie schabowym, w Polsce, pochodzi dopiero z XIX w, z książki Lucyny
Ćwieczakiewiczowej, podczas gdy, już z XII w pisano o nim w dokumentach z
Mediolanu.
Wówczas, o rozbitym kawałku mięsa, opanierowanego w bułce, wspominano
w dokumentach z 1148 roku. W czasach Franza Josefa przepis na taki kotlet, we
Włoszech nazywany Cotoletta alla milanese, jak podają dokumenty, miał
przywędrować do Wiednia razem z feldmarszałkiem Radetzkim, gdzie miał być
wynaleziony kotlet smażony na maśle klarowany, maśle z dodatkiem oleju lub
tradycyjnie, na smalcu wieprzowym.
Ciekawe jest też to, że kotlet to mięso schabu z kością.
Jeśli jest pozbawione kości, danie przestaje być kotletem schabowym a staje się
sznyclem. Choć też nie do końca, ponieważ sznycel robi się z udźca cielęcego.
Moje dzisiejsze danie jest więc bardziej sznyclem, niż
kotletem schabowym. Upływ czasu przyzwyczaił nas jednak do tak wielu wariacji
na temat kotleta, że postanowiłam je nazwać kotletem z pieczarkami, pod
plastrem sera.
Do przygotowania kotleta użyłam domowej, tartej bułki
czerstwej, jajka od „szczęśliwej kury”, pieczarek
na patelnię z przyprawami Łabimex oraz sera żółtego. Pieczarki w tym
daniu zupełnie zmieniły obliczę znanego kotleta schabowego. Dodały mu
soczystości, wyjątkowego smaku. Podsmażone, z dodatkiem ziół i przypraw, takich
jak: kurkuma, cząber, gorczyca, uzupełniły schabowego ciekawą teksturą,
schowaną nieco pod plastrem roztopionego, ciągnącego się sera żółtego.
Danie stało się wykwintną wariacją tradycji.
Potrzebujemy:
- 4 plastry schabu
- 4 plastry sera żółtego
- puszkę pieczarek na patelnię przyprawami Łabimex
- 8 łyżek tartej, czerstwej bułki
- jajko
- 4 łyżki mleka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Kotlety schabowe rozbijamy, solimy i pieprzymy z obu stron.
Zanurzamy w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka. Następnie obtaczamy w bułce
tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, po ok 2 min z każdej strony.
Na obsmażone kotlety nakładamy po 2 łyżki pieczarek na patelnię z przyprawami Łabimex
, na to układamy po plastrze sera. Wszystko wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do 200 stC na ok 5 min, do momentu aż ser zacznie się topić.
Kotlety podajemy z surówką, ziemniakami.
Rada Małgosi:
Zawsze dodaję do panierowania mięsa jajko z mlekiem. Taka
mieszanka powoduje, że panierka jest chrupiąca i delikatna w smaku.
Z samą panierką również można kombinować. Nie zawsze musi
to być tradycyjna bułka. Prawdziwym zaskoczeniem mogą okazać się kotlety w
panierce w płatków owsianych, kukurydzianych, ryżowych. Można dodawać mąkę z
pełnego przemiału, mielone kasze, mąkę kukurydzianą. Z takimi wariacjami
tradycyjny schabowy okaże się prawdziwym rarytasem.
Przepis i zdjęcie:
Małgorzata Żuczek, blog „W garze mieszane"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz